söndag 15 maj 2016

10st barnprogram vi minns?

Visst blir vi lite extra nostalgiska när det pratas om barnprogrammen från vår barndom? Samma barnprogram kanske inte skulle funka lika bra idag, men då...när vi kanske bara hade en eller två kanaler på tv.n så såg vi nog gärna fram emot när favoritprogrammet skulle börja..? Här följer ett urval.....


1.Humle och Dumle var ett av Sveriges televisions första barnprogram och sändes för första gången 1958. Humle och Dumle bodde i kapten Bekdahls skafferi. De två figurerna var mycket förtjusta i mat.
.
.



2. Anita och Televinken var ett svenskt barnprogram som startade i Sveriges Radio-TV 1964. Televinken var en marionettdocka som sköttes av Ola Lundberg, som också gav dockan röst. Anita Lindman Lamm spelade tant Anita.
.
.

3.Teskedsgumman är en rollfigur i den norske författaren Alf Prøysens böcker, som på norska heter "Teskjekjerringa". Den första boken kom ut på svenska i 1956, ett år innan den kom ut på norska. År 1967 gjordes en svensk adventskalender för  radio och TV med namnet Gumman som blev liten som en tesked, och 1973 återkom hon i TV-serien Teskedsguman
.
.


4. Drutten och Gena eller Drutten och Krokodilen var en svensk dockserie på SVT, med sovjetiskt ursprung/inspiration. Serien började sändas i Sveriges magasin 1 september 1973, och fortsatte med 600-700 avsnitt. Sista avsnittet var ett specialinslag som sändes 1988. Det fanns också en tidning där Krokodilens namn stavades "Jena".
.
.

5.Den vita stenen är en svensk TV-serie på 13 delar från 1973. Den utgick från Gunnel Lindes barnbok Den vita stenen från 1964. TV-serien premiärvisades på SVT 1 från 6 oktober till 29 december 1973.





.

.
.

6.Fem myror är fler än fyra elefanter var ett svenskt barnprogram från 1973–1974 med Magnus Härenstam, Brasse Brännström och Eva Remaeus.
.
.

7.Från A-Ö sändes på TV under -74-75.Programmets enkla grundidé lyftes av den goda dramaturgin mellan rollerna: Den bohemiska, spontana och konstnärliga Hedvig – den konservativa, nervösa och snobbiga Harriet samt den finurlige, egocentriske och vänligt dryge Helge.
.
.


8.Trazan & Banarne är en TV-serie för barn som sändes i Sveriges Television under flera säsonger med början i tio avsnitt julen 1976. Den första serien – Trazan Apansson – julens konung – var del av SVT:s Jullovsmorgon.

.
.

9.Solstollarna var ett TV-program som sändes i tio avsnitt på sommarmorgnarna i Sveriges Television med premiär den 15:e juli 1985. Programmet skapades av Ola Ström och Per Dunsö och var en fristående fortsättning på Toffelhjältarna som sändes under jullovet 1984.
.
.


10.Tippen sändes som sommarlovsprogram i SVT 14 juni–12 augusti 1993 och 13 juni–11 augusti 1994. Programmen kretsade mycket kring återvinning och miljöfrågor. Programmets tagline var Ingenting försvinner, allt finns kvar.


Bildkällor: SVT, Wikipedia.