söndag 29 maj 2016

10 sagor vi aldrig glömmer?

Visst har vi väl alla fascinerats av att höra sagor som barn. Kanske var det våra egna föräldrar som berättade dessa eller kanske någon äldre släkting? Hur som helst så blev vi ju om inte skräckslagna så åtminstone ”trollbundna” av dom gamla, uråldriga sagorna som har följt med oss under generationer med uppgift att ofta fostra och förbereda oss på världen som väntade oss, men genom ett mer symboliskt språk som man som barn kunde ta till sig. 
(Ulf/Nostalgi-Minnen)
.
.

1. Hans och Greta är en tysk folksaga nedtecknad av bröderna Grimm. Den första upplagan av deras sagosamling kom ut 1812. Sagan om Hans och Greta utkom i Sverige 1825 som så kallad folkbok med titeln ”Den stekta trollpackan”.
.
.
2.Rödluvan, ibland kallad Rödluvan och vargen, är en europeisk saga. De mest kända versionerna härstammar från Charles Perrault och Bröderna Grimm.
.
.
3.Mors lilla Olle är en barnvisa skriven av Alice Tegnér. Den publicerades i häfte 3 iSjung med oss, mamma! 1895.  (en saga  i sångform red. anm.)
.
.
4.Kejsarens nya kläder är en konstsaga av den danske författaren H.C. Andersen. I sagan syr två skräddare nya kläder till kejsaren. De säger att de använder ett magiskt tyg som gör att mindre begåvade personer inte kan se det.
.
.
5.Tummelisa (da: Tommelise) är en saga av den danske författaren H.C. Andersen, publicerad första gången 1835. Den berättar om en kvinna som med hjälp av ett förtrollat vetekorn får en flicka som endast är hög som en tumme.
.
.
6.Tuvstarr är en späd, ljus varelse som ger sig ut i världen under en älgtjurs beskydd.  John Bauers målningar av Tuvstarr har blivit mer kända än själva sagan, särskilt bilden av Tuvstarr vid en skogstjärn.
.
.
7.Tomtebobarnen är en skönlitterär bilderbok, utgiven 1910 av Elsa Beskow. Boken är skriven efter en längre tids vistelse på Liljendal i Ramsberg, Västmanland.
.
.
8.Sagan om den lilla, lilla gumman är ursprungligen en folklig ramsa. 1887 publicerades denna på Fritzes förlag med många andra i Barnens lilla Julbok – Gamla rim och visor – Ritad af Ottilia Adelborg.
.
.
9.Bland tomtar och troll är en sagosamling som grundades av tidningsmannen Erik Åkerlund som 1906 grundade Åhlén & Åkerlunds Förlag AB. Boken har utgivits årligen vid juletid sedan 1907
.
.
10.Törnrosa är en på många håll spridd saga om en skön kungadotter. Ämnet för sagan är tidigast känt från en fransk 1300-talsroman. Sagan om Törnrosa ligger till grund för Tjajkovskijs balett Törnrosa och en tecknad film av Walt Disney från 1959.
.
.
Källor: Wikipedia