lördag 11 juni 2016

10 skräckisar som gav oss kalla kårar.



Av någon anledning så har många av oss en förkärlek av att bli skrämda... det kunde vara från sagor när vi var barn sedan skräcktidningar, spökhistorier, och för att inte tala om när videobandspelaren kom till våra hem med  alla dessa skräckfilmer! Här följer ett urval utan inbördes ordning som säkert många av oss känner igen?

Då det fullkomligt spottades ut "skräckisar" under ett par decennier så kan det komma ett uppföljningsinlägg på detta tema vad det lider. Lämna gärna förslag på filmer som ni tycker borde ha varit med i kommentatorsfältet här inunder.
.
.
1. Den närmast kultförklarade "The Shining" med Jack Nicholsson i huvudrollen (-80). Antar att vi är flera som har sett den otaliga gånger?
.
.
2. Psycho (-60) med Anthony Perkins som den inte så trevlige hotellföreståndaren Norman Bates. Dusch-scenen har förmodligen fått "ganska" många oss att kolla runt en extra gång innan vi duschar bakom ett duschdraperi. Inte gör det saken bättre att Norman Bates är baserad på en verklig seriemördare vid namn Ed Gein.
.
.
3.Huset som gud glömde (-79). Berättelsen är baserad på det verkliga mordfallet då Ronald DeFeo, Jr. i november -74 sköt sex familjemedlemmar på 112 Ocean Avaenue. I december -75 flyttade George och Kathy Lutz med deras tre barn in i huset, men lämnade sitt nya hem efter 28 dagar då de påstod att de hade blivit terroriserade av paranormala fenomen som skapats av huset.
.
.
4. Poltergeist (-82) fick oss kanske för första gången känna ett visst obehag när tv:s kvällsprogram slutade och "Myrornas krig" började ;)
.
.
5. Motorsågsmassakern (-74). Motorsågsmassakern orsakade stor debatt då den var aktuell och blev förbjuden i flera länder. Filmen innehåller till skillnad från sina uppföljare inga större mängder blod eller våld. Morden i filmen sker utanför bild och atmosfären i filmen är realistisk och hetsig. Mycket av debatten orsakades troligen av filmens fantasieggande namn och ett allmänt upphetsat klimat kring videovåld
.
.
6.Hajen (-75) Marknadsföringen skedde bland annat genom filmens många taglines. Över tio stycken användes, till exempel See it before you go swimming och Do you like fish? Well, he likes you too… En av filmens mest berömda kännetecken blev filmkompositören John Williams upprepande ledmotiv som ännu idag är synonymt med hajar och uppkommande fara. Filmen blev Williams stora genombrott. 
.
.
7.Fredag den 13:e är en amerikansk skräckserie som består av 12 filmer. Serien fokuserar främst på Jason Voorhees, som drunknade vid Camp Crystal Lakepå grund av ovaksamma lägerledare. Sjön ryktas efter det ha en förbannelse över sig, och årtionden senare sker en rad brutala massmord. Jason är med i alla filmerna, antingen som mördare eller som motivation till morden. Originalfilmen var skriven av Victor Miller och producerad och regisserad av Sean Cunnigham. Den spelades in 1979 och gick upp på biodukarna 9 maj 1980.
.
.
8.Jurtjyrkogården (originaltitel: Pet Sematary) är en amerikansk skräckfilm från 1989 efter Stephen Kings bok med samma namnLouis Creed är en läkare som flyttat från storstaden med sin familj för att börja arbeta på en sjukstuga på ett stort universitet. Familjen har köpt ett stort och trivsamt hus i lantlig miljö i småstaden Ludlow och de båda barnen Ellie och lille Gage stormtrivs både med huset och med de nya grannarna, gamle Jud och Norma Crandall. Det enda smolket i bägaren är den stora motorvägen som ligger nära huset. Och snart utkräver den sitt första offer, Ellies älskade katt.
.
.
9. Den onda dockan (-88). En seriemördare vid namn Charles Lee Ray, som blir dödligt sårad i en eldstrid med polisen, använder en voodoo-trollformel för att överföra sin själ till en docka i denleksaksaffär som han försökt gömma sig i. En gosse vid namn Andy Barclay får dockan, en så kallad "Good Guy"-docka som heter "Chucky" (namnet är ett smeknamn på Charles Lee Ray) i present.
.
.
10. Vi avslutar med den svenska "Besökarna"(-88) med bl.a Kjell Bergqvist i huvudrollen. Familjen Eriksson har köpt hus och bil ute på landet. Pappa Frank jobbar som försäljare av reklam, medan hans fru Sara jobbar som journalist. De har sonen Peter och dottern Lotta. När de väl har flyttat in i huset börjar märkliga saker att hända. Någon slags varelse som kan visa sig i osynlig och synlig skepnad döljer sig i huset. Någonting som inte vill lämna huset. Frank kontaktar en forskare för att ta reda på vad som döljer i huset, men varelsen blir irriterad och undersökningen går inte som tänkt.
.
.

Källor: Wikipedia